Fredag 5 Jan 2018
18.1.5 23:33

Citronkladdkaka, grötbröd & Boeuf Bourguignon

Blev rätt mycket bak idag, tänkte göra en efterrätt & hittade ett recept på citronkladdkaka så det fick bli en uppsättning av sånt & sen slängde jag ihop ett grötbröd till maten Grötbröd; brukar ju göra frallor av grötbröd men denna gången ville jag testa något annat så fick bli en fyrflätad deg, delade upp degen i fyra bitar & sen rullade ut dom i fyra längder & sedan fyrflätade degen & slängde på lite vallmofrö, blev ganska fint Till huvudrätt blev det Boeuf Bourguignon jag gjorde gjorde inatt, tyvärr blev potatisen konstig, jag kokade dom bara i strax över 10 minuter men ändå så föll några av dom isär i koket & sen skulle dom sockerstekas & då blev dom lite väl mjuka inuti, blev verkligen inte som jag tänkte & blev verkligen inte lika bra som dom jag gjorde inatt, tyvärr. Blev rätt gott ändå, gillade salladen till, rostade lite pinjenötter & slängde i, rev över lite parmesan i sallad också Citronkaka, var väldigt enkel att göra, tyckte den blev helt okej men det går inte äta mycket av den för den är, hmm, ja hur skall man förklara, det är en god & fräsch smak dom första bitarna man stoppar i munnen men sen blir det snabbt för mycket, även om man klickar på vispgrädde så är det en ganska rejäl syrlighet i botten som fräter upp käften ;)
Fredag 5 Jan 2018
18.1.5 1:10

Boeuf Bourguignon med sockerstekt potatis

Dags för en av mina favoriträtter; Boeuf Bourguignon, det mesta där rödvin får koka med länge blir ju riktigt gott, tyvärr är det ju inte direkt billigt men det kan man ju få unna sig någon gång då & då. Skall bjuda föräldrarna på detta senare idag, passade på att göra den i förskott, vanligtvis gillar jag inte när hela maträtter görs klart & sen värms på när man skall äta det, det är ju okej med rester men inte första måltiden, iaf, men denna grytan gottar faktiskt till sig om den får stå över natten Jag köpte högrev & skar den i ganska stora bitar, dom krymper ju ihop lite under tillagningen & är ju gött att få rejäla bitar istället för massa småslamsor nu när grytan skall koka såpass länge Tar lite i taget & häller över bitarna i en kastrull med lite rödvin & kalvfond i, skall väl egentligen vara oxfond men nu hade jag kalvfond & det går nog bra det med Fräste även en omgång med bacon, lök, vitlök & champinjoner Efter att ha stekt bacon, lök, morötter & champinjoner så slog jag över några matskedar tomatpuré & hällde över några deciliter rödvin för att deglaza stekpannan Grytan börjar ta form, den skall ju puttra lätt i MINST 2 timmar, helst 3, det går ju koka mycket längre om man verkligen vill ha kött som faller sönder, jag brukar föredra att köttet faller sönder men denna gången tror jag att jag minskar koktiden 1 timma eller något, nöjer mig med 3 timmar, då är köttet fortfarande lite fast, det är gott vilket som men denna skall ju värmas på senare idag så köttet kommer ju mjukna något då med, dessutom nu under nerkylningen så kommer ju köttet fortsätta koka lite Kunde inte låta bli att ta ett smakprov efter 3 timmar, kokade lite potatis, sen hällde över smör & socker i en stekpanna & stekte potatisarna, tycker det passar väldigt bra till denna rätten, den blev riktigt god, jag brukar ibland reda upp grytan med lite socker för att få bort bitterheten från vinet & tomatpurén men det vinet jag använda, IL Nostro Rosso Puglia, var ganska fruktigt & sött så det behövdes inte, utan socker får man dessutom en mustigare gryta som är gott i sig med
Torsdag 4 Jan 2018
18.1.4 23:21

Scanpan Fusion 5

Köpte mig en ny stekpanna också, har alltid kört med stekpannor med beläggning, eller ja, med teflon & det är ju såklart smidigt så saker inte bränner fast, men jag tycker inte dom håller så länge, kanske 1 år eller 2 innan beläggningen inte fungerar så bra längre & saker klibbar fast, har ju köpt rätt billiga stekpannor tidigare så det gör ju säkert inte saken bättre, sånna där flimsiga med tunn botten som sprider värmen dåligt & inte håller värmen så bra, så det var dags att köpa en riktig panna Det fick bli en Scanpan Fusion 5, visst, saker & ting kommer ju bränna fast eller ja, skapa avlagringar i botten av pannan men jag tror inte det är ett så stort problem egentligen om man gör rätt, tex om man bryner kött & sen deglazar den med rödvin eller någon vätska så lossnar ju det mesta som bränt fast & det brukar ju oftast ge en extra god smak. Nu utan teflonbeläggning kan man ju brassa på värmen rejält också så man får en fin maillard effekt, men visst, läser man studier så verkar det ju inte bra att tillaga kött i höga temperaturer pga cancer risken men jag vet inte, visst, kanske ökar risken lite men nja, vi får se
Torsdag 4 Jan 2018
18.1.4 10:43

Sprödbakad torsk & sallad

Känns som jag bara ätit fisk änsålänge under 2018, nu även till frukost, eller ja, kanske sen frukost men ja, måste ju göra åt mina grönsaker innan dom blir gamla & ville variera mig lite från tonfisken, blev gott Vanligtvis brukar jag ju äta sprödbakad torsk med potatis eller potatismos men egentligen behövs det inte, går lika bra med en sallad & det känns inte som att det fattas något, blev ju mätt, speciellt nu när jag tog 2 bitar fisk, skulle räckt med 1 fisk också men trodde inte jag skulle bli mätt med bara sallad till men då vet jag det till nästa gång
Onsdag 3 Jan 2018
18.1.3 23:37

Tonfisksallad

Blev tonfisksallad idag igen, denna gången med quinoa, har aldrig ätit quinoa innan men alla säger ju att det är så nyttigt så jag testade, smakade helt okej så det får jag väl fortsätta med då om det är så nyttigt som alla säger Det ser fortfarande inte så aptitligt ut med tonfiskröran, ser ut som kattmat, men det får la kvitta nu när det är nyttigt, eller så får jag träna på upplägg & piffa upp röran med lite roliga färger så den inte ser så grå & trist ut
Onsdag 3 Jan 2018
18.1.3 23:08

Global NI knivtset GN-009, GNM-07 & GNFS-01

Jag har ju använt mina slöa knivar ända sedan jag flyttade in, eller ja, dom är egentligen inte SÅ slöa; om man slipar dom väldigt ofta, det tar inte lång tid dock innan dom blir slöa igen så jag har länge viljat ha ett par riktiga knivar. Har mest sneglat på Chroma Type 301 & det var nära jag beställde dom, men jag vet inte hur skönt handtaget på dom blir, ser ju inte så ergonomiskt ut & verkar rätt bökiga att hålla i, men jag kan ha fel, deras skärpa & stål är det dock inget fel på, men jag körde på det säkra kortet till slut ändå; Global, mer specifikt; GlobalL NI Köpte ett knivset om tre knivar i "orientalisk stil" (vad det nu innebär). GN-009; en kockkniv på 20 cm, GNM-07; en grönsakskniv på 15 cm samt GNFS-01; en mindre allkniv på 9 cm. Hade gärna viljat ha en olivslipad grönsakskniv också men det får bli i framtiden, är inte ett SÅ stort problem att grönsakerna fastnar när man skär Dom känns riktigt bra & det märks att Global, precis som dom flesta andra vettiga knivtillverkare, har tänkte på balansen i knivarna, mina andra knivar är antingen extremt framtunga eller baktunga & dom ligger ganska konstigt, speciellt dom med plasthandtag Skar lite grönsaker & ja, knivarna gör sitt jobb, mycket enklare att göra julienne med dessa då dom inte som mina andra knivar "mosar" grönsakerna eller får dom att flyga iväg utan istället skär dom rakt igenom som ingenting (nåja) Visst, dom är dyra men sköter man om dom, diskar dom korrekt & torkar av direkt & slipar dom vid behov så håller dom nog ett bra tag Nu fattas det bara att skärpa (:D) till sina knivkunskaper också
Tisdag 2 Jan 2018
18.1.2 23:39

Tonfisksallad

Började året ganska nyttigt iaf, tror inte jag druckit någon läsk än & inget godis & nu första egentliga måltiden blev en tonfisksallad, går ju såklart inte hurra alltför mycket, det är ju trots allt bara andra dagen på året så finns mycket tid kvar att bryta nyårslöftet Men blev lite blandad sallad, isbergssallad, paprika, gurka & gurka. Sen gjorde jag en tonfiskröra av tonfisk(!), majonäs, citronpeppar & rödlök, den röran blev faktiskt väldigt god även om den ser väldigt oaptitlig ut, sen gjorde jag en dressing av olivolja, äppelcidervinäger & honung, blev gott det med, sen ett ägg också så det blev lite extra protein. Rev över lite parmesan också för skojs skull Blev en ganska stor portion faktiskt, vet inte om man skall göra så stora men det blev så, tyckte jag skar upp lite grönsaker medan jag gjorde salladen men tillslut blev det ganska mycket men men, bättre än det mesta annat jag brukar äta ;)
Tisdag 2 Jan 2018
18.1.2 23:10

MBP + WD, gammalt vs nytt

Vet inte hur länge jag har väntat på denna dagen, har varit bra länge iaf, min gamla MacBook Pro är ju från 2008 så det var ju dags att byta ut den typ 2014 senast, den har ju varit med om ganska mycket, den har ett trasigt chassie & massa andra defekter ända sedan 2014 men ändå har den kämpat sig fram ända till 2017 & den externa hårddisken har ju rullat på minst sedan 2010 så det är väl bara en tidsfråga innan den pajar också Ganska stor skillnad mellan dom båda setuperna också: MacBook Pro 2017 3,1GHz i7 processor 16GB minne 1TB lagring Radeon Pro 560 4GB WD My Book 20TB MacBook Pro 2008 3,1GHz i7 processor 16GB minne 1TB lagring Radeon Pro 560 4GB WD My Book 4TB Eller egentligen, SÅ stor skillnad är det inte på den externa hårddisken, snart 8 år & den har bara ökat från 4TB till 20TB, det känns som en ganska långsam utveckling faktiskt men men Nu fattas det bara en vettig skärm också sen har jag helt konverterat tillbaka till en hel mobil setup, har ju kört på en iMac 2009 som också den hänger på sitt sista strå så det var ju dags att byta ut den också. Så skall vänta tills det släpps någon vettig 4K eller 5K skärm med tillräckligt bra nätagg inbyggt för laddning av MacBook Pro:n så då blir det bara en enda kabel till datorn så har man kopplat in både skärm, hårddisken & lite annat lullull som tex mus & minneskortsläsare osv osv, jättesmidigt, får se vad dom släpper för skärmar nu i början av 2018, vore ju kul med dual skärm också iofs men det kanske är overkill, eller varför inte 3st 4K skärmar, det hade varit väldigt trevligt att utveckla på men gör ju ett alldeles för stort hål i plånboken så jag får se vad det blir, skall kanske försöka nöja mig med en skärm & ha kul för dom pengarna jag "sparar" på att inte överkonsumera ;)
Tisdag 2 Jan 2018
18.1.2 21:06

My Book Duo 20TB

Detta paketet kom som en överraskning, stod att affären skulle få leverans på dessa enheter den 7:e januari preliminärt men när jag öppnade PostNord appen så var detta paketet redan påväg trots att affärens status inte hade ändrats så det var ju trevligt, är ju typ 20 dagar sedan jag beställde den så var ju gött att den äntligen kom Börjar få ganska ont om utrymme här hemma så nu får jag ju lite andrum innan jag skaffar mig en NAS, satte My Book:en i RAID1 så har 10TB att utnyttja, kommer kanske lägga till runt 6-8TB till den totala lagringen då jag skall pensionera några andra diskar som börjar bli lite väl gamla, långt över sin beräknade levnadstid Kommer ta en evighet att migrera från dom gamla diskarna, dom har ju bara USB2 vilket betyder en max överföringshastighet på 480 Mbit/s (60 MB/s) så det kommer ju ta sig sin lilla tid
Tisdag 2 Jan 2018
18.1.2 20:54

Oxfilé & potatisgratäng med rödvinssås

Blev endel mat kvar sen nyår så var dags att äta upp det, en av mina favoriträtter, sjukt gött Använde en gammal hederlig Peka gratäng som är min favorit bland dom färdiggjorda gratängerna, piffade upp den lite genom att blanda ihop lite mer mjölk, schalottenlök & riven västerbottenost, sen toppade med västerbottenost & parmesan Ser lite klaffsigt ut men skit samma, sålänge det är gott så ;)